Środa , 24 Maja 2017 - 21:37 
Szukaj  
Reklama
Katalog Firm
 · Losowa Firma :
Centrum Kosmetyki estetycznej, pielęgnacyjnej i laserowej - Bogusława Breczko · Zobacz więcej informacji o tej firmie w Katalogu Firm
eGazetownik
Katalog Firm
Ostatnio do Katalogu Firm dołączyły Firmy :

Kancelaria Doradztwa Prawnego Przemysław Babiarz·Zobacz opis tej Firmy
Pompy do wody SPM Jedność·Zobacz opis tej Firmy
Flesz Studio - Tomasz Guzdek. Fotografia ślubna - Andrychów, Wadowice, Kęty, Małopolska, Śląsk·Zobacz opis tej Firmy
Licencjonowane księgowe. FISKUS S.C. M. Tomiak Różańska, B. Tomiak ·Zobacz opis tej Firmy
Doradcy podatkowi. Fiskus-Tomiak spółka jawna·Zobacz opis tej Firmy
Zobaczcie

Stowarzyszenie
Uniwersytet
Trzeciego Wieku
w Andrychowie

Krótkofalarski
Klub Łączności
Delta SP9KUP

Licznik
Dzisiaj:652
Miesiąc:26269
Ten rok:154293
Ogólnie:4925834

Od dnia 01.05.2002
Święcenie pokarmów w Parafii Św. Macieja w Andrychowie
Wysłany przez: aonline

Lokalne wydarzenia Kilka dni temu podczas Konkursu Potraw Regionalnych Stół Wielkanocny mieliśmy okazję zobaczyć jak wyglądają najlepsze z najlepszych koszyczki wielkanocne przygotowane przez Gospodynie z kilku powiatów naszego regionu. W dniu dzisiejszym w parafiach całej Polski wierni święcili pokarmy. Trzeba przyznać, że koszyczki w Parafii Św. Macieja w Andrychowie wyglądały rewelacyjnie! Przez święcenie pokarmów Kościół błogosławi byt doczesny, podkreśla dostojność ciała, które dziś właśnie osiągnęło nieśmiertelność - czytamy na stronie www.sgw.andrychow.pl Jedzenie stanowi afirmację życia. Jezus Chrystus po Zmartwychwstaniu jadł, by przekonać uczniów, że jest żywym człowiekiem, nie zjawą. Święcone zapewniało dostatek, chroniło przed klęskami. Dobór potraw do koszyczka nigdy nie był przypadkowy. Zestaw tych darów zmieniał się. Ograniczano je do siedmiu i tak powinno być w każdym koszyku, gdyż symbolizuje to treść chrześcijaństwa - tradycję siedmiu błogosławionych darów. Co należało wsadzić do koszyczka oraz fotoreportaż uroczystości święcenia pokarmów w kościele Św. Macieja - w czytaj więcej.

Zwyczaj święcenia pokarmów przywędrował do Polski z Zachodu Europy około XII wieku. Początkowo pokarmy święcono w domach. Należało poświęcić wszystko to, co miało być spożyte na śniadanie wielkanocne. Póżniej świecono pokarmy na powietrzu - pod krzyżem. W końcu XVIII wieku święcenie przeniosło się do świątyń i tak jest do dziś. Dzisiaj w koszykach niesionych do święcenia można znaleźć wszystko - byle było dużo i kolorowo. Tymczasem - dobór potraw w koszyku nigdy nie był przypadkowy. Od wieków każdy Boży dar symbolizował coś innego - uznawanego przez tradycje.

Do 7 potraw należały obowiązkowo:

Chleb - pokarm podstawowy niezbędny do życia.
Jajko - dowód na odradzające się życie.
Sól - minerał życiodajny, bez soli nie ma życia. To także oczyszczenie - samo sedno istnienia i prawdy.
Wędlina - zapewnia zdrowie i płodność
Chrzan - zawsze był starym ludowym znamieniem wszelekiej siły fizycznej i krzepy.
Ciasto - jako symbol umiejętności i doskonałości gospodyń domowych
Koszyk z wikliny - słomy wyścielony białą serwetą i przybrany zieleniną - jest oznaką radości.
Baranek - na cześć tryumfu Chrystusa.


Skąd o tym wiemy? Oczywiście - ze skarbnicy regionalnych tradycji dostępnej na stronie www.sgw.andrychow.pl

Jak wyglądało święcenie pokarmów w Parafii Św. Macieja w Andrychowie? Zobaczcie!


















JS



PostNuke Powered Site, GNU/GPL Licence, Administracja : wins@andrychow.pl , Telefon 502 740628
Wszystkie loga, znaki handlowe, treść, fotografie oraz skrypty i moduły na tej stronie należą do ich właścicieli.
Regulamin świadczenia usług :: Polityka prywatności :: Redakcja Za treść ogłoszeń i reklam nie odpowiadamy
Polityka strony dotycząca cookies
Korzystając z niniejszej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki i polityką strony dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.